Подшипник маркет

Підшипники кочення, їх види та використання

Підшипники давно стали невід’ємною частиною як промислових потужностей, так і побутових приладів, механізмів автомобілів та окремих моделей медичної техніки. Вони сприяли швидкому удосконаленню агрегатів, проте технічна еволюція не зупиняється, і на зміну традиційним моделям прийшли більш сучасні підшипники кочення. Ці деталі є черговим етапом розвитку механіки і саме вони викликають найбільше уваги при модернізації деталей.

Що відрізняє підшипники кочення від інших моделей?

Їх назва дуже промовиста – у цих підшипниках мінімізовано ефект тертя. Для цього використано різні способи, в залежності від моделі. Наприклад, уникнути прямого контакту рухомих частин дозволяє використання рідкого мастила, газового прошарку, тиску повітря чи утворення стабільного магнітного поля. Тому ці деталі менше зношуються, а більш тривалий термін використання гарантує високу продуктивність роботи техніки.

Специфіка роботи

Відсутність активного тертя дозволяє не лише подовжити термін експлуатації елементів, а й суттєво впливає на якість роботи техніки: механізм функціонує з меншими витратами електроенергії, до того ж, рух відбувається більш плавно. Як наслідок – знижується виділення тепла, що зменшує витрати на кондиціонування та мінімізує ризики перегрівання приладу. Проте вони мають і незначні недоліки: ці деталі не підійдуть для роботи в умовах високої вібрації, ризиків ударів, а також потребують від майстра компетентності в їх правильній установці. 

Основні типи моделей

Конструкції підшипників кочення можуть суттєво відрізнятися конструкцією та використаними матеріалами. Можна виділити наступні їх типи:

  • гідростатичні. Для передачі тиску та його розподілу в них використано рідину. Зазвичай, це мастило, що гарантує відсутність тертя фрагментів, а значить, більш якісну роботу. Тому їх монтують у високоточне обладнання – наприклад, поліграфічні прилади;
  • аеростатичні. У них відсутність тертя гарантує тиск повітря, завдяки якому вдається досягти необхідної швидкості роботи, водночас знизивши споживання електроенергії, тому такі деталі часто можна побачити в напівпровідникових агрегатах. 

Для руху в підшипниках можуть використовуватися елементи різної форми, а їх кількість також залежить від характеристик деталі.

Перспективи використання

Застосування підшипників кочення дозволяє оптимізувати виробничі процеси. Це відбувається за рахунок основних переваг виробів, до яких належить:

  • зносостійкість. Відсутність тертя значно подовжує термін експлуатації механізму. Варто врахувати, що потреба у заміні деталі – це завжди необхідність зупиняти роботу агрегату та проводити ремонтні роботи, а для невеликої техніки – необхідність залучати майстра. Моделі кочення забезпечують більш тривалу та безперебійну роботу;
  • взаємозамінність. Немає проблем з пошуком потрібної деталі, що дозволяє провести ремонт швидко і без затримок;
  • знижені витрати електроенергії. Це виникає в результаті мінімізації процесу тертя в механізмі. Як наслідок, прилад менше нагрівається, що вигідно для високошвидкісних агрегатів. Зменшується потреба в кондиціонуванні, і це також є економічно доцільним у будь-якому виробництві;
  • точність. Досягненню такої характеристики сприяє відсутність вібрації під час роботи деталі;
  • необмеженість у розмірах. Конструкція дозволяє виробляти моделі в різних габаритах, що розширює сферу і можливості їх використання;
  • економія витратних матеріалів. В порівнянні з моделями тертя, в яких мастило потребує постійного оновлення, адже це є запорукою безперебійного функціонування механізму, підшипники кочення працюють з мінімумом такої рідини, і вона не потребує постійного оновлення.

До переваг підшипників кочення належить і їх доступна вартість, проте тут є варіанти: вона залежить від того, наскільки масовою є партія окремих моделей, а також від використаного матеріалу для їх виготовлення. Проте, навіть закуповуючи підшипники кочення по більш високій ціні, ніж моделі тертя, це буде компенсовано тривалішим терміном роботи та зниженням витрат на технічне обслуговування.

Сфера експлуатації підшипників кочення

Вказані моделі все частіше обирають для комплектації механізмів в різних галузях. Зокрема, продуктивність їх використання стала основою для удосконалення техніки в таких сферах, як:

  • медицина;
  • автомобільне виробництво;
  • електротехніка;
  • космічна промисловість та ін.

Вони стали незамінними для високоточного обладнання, яке не допускає похибок чи зміни характеристик роботи приладу.

Що врахувати перед придбанням 

Підшипники тертя – це розробка, на яку акцентується увага під час подальшого удосконалення, пошуку інновацій для механічних конструкцій. Тому перехід на використання цих деталей у світі стає все більш помітним. Інвестуючи у підшипники тертя, варто отримати необхідні знання про їх види та застосування, адже це дозволить вкласти кошти максимально вигідно. 

Основні аспекти, на співвідношення яких варто звернути увагу під час вибору підшипників кочення, це їх:

  • тип. Залежно від характеристик приладу, в якому вони будуть застосовуватися, можна придбати шарикопідшипники, магнітні чи роликові моделі. Для різних агрегатів оптимальною буде один з видів;
  • матеріал. Виробники пропонують широкий вибір основ та їх комбінування. І тут немає неправильних рішень – кожна галузь передбачає окремі рішення, що дозволять досягти необхідних характеристик роботи;
  • вартість. Більшість звертає увагу на доступну ціну, але варто віддати перевагу виробам від надійних компаній, які мають гарантію та зможуть забезпечити тривалу роботу без необхідності заміни.

Правильний вибір стане гарним фінансовим вкладенням, що також дозволить заощадити час на технічному обслуговуванні приладів.

Висновки

Підшипники кочення здобувають все більше популярності у світі, і їх технічні характеристики постійно удосконалюються. Маючи певні недоліки для використання в окремих галузях (наприклад, рівень шуму), їх переваги все ж є очевидними для значного підвищення продуктивності агрегатів.

 

 

Другие новости

25.12.23
Компанія ПІДШИПНИК МАRКЕТ вітає вас з Новим роком та Різдвом!

Для нас велика честь та задоволення пропонувати вам високоякісні підшипники від провідних світових виробників

16.10.23
Підшипники серії SP від WIB: надсучасні моделі з нержавіючої сталі

Нова розробка підшипників, створених із нержавіючої сталі, дозволить по-іншому поглянути на критерії якості цих виробів

29.08.23
Аналіз підшипникової галузі: актуальна ситуація та майбутні перспективи

Експерти прогнозують, що попит на підшипники буде поступово зростати приблизно на 5 % кожного року

google-site-verification: googlef0e03616bc2a678d.html